Fremtidens kompetencer

Hvis du ikke uddanner dig og følger med tiden, så bliver du efterladt.                                         - Robotingeniør, REELER

Dagens andet tema har fokus på, hvordan vi i fremtiden skal uddannes til et forandret arbejdsmarked, hvor vores nogle af vores kolleger er robotter, og på de kompetencer, der er nødvendige, hvis vi skal trives.

Her er det overordnede spørgsmål:

Hvilke uddannelsesmæssige kompetencer bliver der brug for i fremtiden?

Her kan du høre to forskere og en fagforeningsmand give deres bud på, hvordan vi i fremtiden skal tænke uddannelse, og hvilke kompetencer, der er nødvendige for at lykkes på et arbejdsmarked, som er kraftigt påvirket af robotteknologi. I særdeleshed, hvordan det manuelle arbejde skifter form og stiller nye krav til de mennesker, der udfører det.  

Robotter forude

Der er allerede robotter på en del arbejdspladser og ifølge en rapport fra euRobotics [1], vil alle aspekter af vores arbejde være påvirket af robotter i 2020. Dette stiller nye krav til arbejdere i alle brancher – men især de manuelle fag. For mens kun omtrent 5% af jobs automatiseres fuldstændigt, så anslås det af McKinsey, at 30% af en arbejdsdag kan automatiseres [2]. 

Kollegiale robotter

Derfor må vi lære at arbejde sammen med robotter. Men hvordan gør vi det, og hvilke kompetencer er nødvendige, hvis det samarbejde skal lykkes? Forskning [3,4], inklusiv REELERs, peger på, at omskoling er nødvendig, hvis folk med manuelt arbejde skal beholde deres job i fremtiden, hvor fokus skifter fra manuelle til kognitive kompetencer.

Spørgsmålet om, præcis hvilke kompetencer, der bliver nødvendige, er ikke besvaret. Det er spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at vores uddannelser følger med og uddanner os til fremtiden heller ikke. Desuden er det relevant at spørge, om alle mennesker er i stand til at blive omskolet til en mere kognitivt krævende arbejdsdag? Disse spørgsmål - og mange andre - debatterer vi den 27. november 2018.

Referencer:

[1] euRobotics aisbl. (2013). Strategic Research Agenda for robotics in Europe 2014-2020
[2] McKinsey Global Institute. (2017). Technology, Jobs, and the Future of Work.
[3] McKinsey Global Institute. (2018). Retraining and reskilling to ease the strain of automation.
[4] World Economic Forum. (2018). The Future of Jobs Report.